Triatlon jeklenih, Bohinj

Novice

Bohinj, 29. 08. 2022
Sporočilo za javnost po dirki 2022

Sporočilo za javnost po dirki 2022

Ribčev Laz v Bohinju, 29.8.2022


Triatlon jeklenih v Bohinju ohranil svoj status epske dirke
Cebe Triatlon jeklenih se v organizaciji Turističnega društva Bohinj je tudi letos ohranil status epske dirke.

V soboto smo ob podpori vseh sponzorjev ter predvsem več kot 100 prostovoljcev izpeljali jubilejni 35. Cebe triatlon jeklenih powered by Tosidos. 66 posameznikov ter 13 štafet je tekmovalo v večjem številu kategorij vendar je absolutni zmagovalec orginalnih jeklenih nenadkriljivi Luka Tavčar, ki zmaguje že serijsko na našem triatlonu. Veseli lepo število klasičnih triatloncev, saj se bližamo številki 30 plavalcev.
Tekma je potekala gladko do 14.00 ure, ko pa je postala mokra. Močni nalivi so spremljali zadnje tekmovalce proti Vodnikovi in seveda potem še navzdol nazaj proti Pokljuki. Kljub vsemu, so vsi varno prišli na cilj, kjer smo podelili vrsto medalj in nagrad. Žal se je po presenetljivem sončnem žarku, ravno ko mo začeli podelitev, zopet utrgal oblak ali morda dva, tako da je bila podelitev jeklena – v največjem neurju.
Tudi letos so jekleni spisali lepe zgodbe, ki se spletejo med tekmovalci in pa tudi med organizatorji, prostovoljci.
Glavno vodilo dolgoltnega organizatorja Jureta Sodja je staro že 25 let, ko je legendarni žal pokojni Korl Medvešček izrekel besede, ki so prava vizija tekmovanja:
»Mi se zavedamo, da je vsak tekmovalec kralj in da smo mi organizatorji tu za tekmovalce in ne obratno!«
Jure Sodja pa dodaja: »Vsak, ki gre na tako dirko, je malo nor, zato vsakemu posebej čestitam in obljubljam trud za jeklene tudi naprej, saj gre verjetno za najbolj epsko dirko v Sloveniji, v tujini bi namreč vlagali miljone, da bi do take dirke prišli, mi pa jo imamo!«
Imamo jo, vendar se številke tekmovalcev iz leta v leto manjšajo in ta trend se še kar ni ustavil, zato organizatorji upajo, da podpora ostane še naprej.

Rezultati 2022
V tradicionalni tisti originalni jekleni različici je novo, četrto zmago dosegel nenadkriljivi Luka Tavčar (2:41,09). Na kolesu je nadoknadil zaostanek po veslanju. Drugi je bil »večno drugi« (sedmič) Aleš Udovič (2:43m54), tretji pa Tilen Potočnik (2:47,07). V ženski konkurenci je nova zmagovalka, Jasmina Pitamic Vojska, ki je nastopila prvič, njen čas je 3:10,13. Sedmič smo izvedli različico s SUPi, drugič pa s klasičnim plavalnim delom. Med plavalci je bil najhitrejši pri moških Peter Sajevec (2:42,36), drugi je bil Jaroslav Kovačič, tretji pa Iztok Arbajter, pri ženskah pa drugič zapored Tanja Kompan (3:05,07). S SUPom je znova zmagal Gorazd Konc s časom 3:00,40. Pri štafetah je bila prepričljivo najhitrejša bohinjska štafeta Domača smetana s časom 2:29,56.


Podpora Triatlonu jeklenih

Krovni organizator je Turistično društvo Bohinj. Generalna sponzorja sta Rodeo team z blagovno znamko Cebe ter podjetje Tosidos, sledi pa Turizem Bohinj, ki prispeva lep del proračuna iz lokalne skupnosti.
Seveda je vsako leto veliko podpornikov in sponzorjev, ki nam predvsem pomagajo z nagradami za naše najboljše.
Posebno poglavje so: nenadomestljiva športna društva, gorski reševalci, posamezniki in posameznice, veliko pa je seveda prijateljev Triatlona jeklenih ali osebnih prijateljev, ki poprimejo za kakršnokoli delo. Brez njih tega legendarnega dogodka ni!

Izzivi Triatlona Jeklenih

Spremljajo nas vse večji in večji izzivi. Zmanjševanje števila tekmovalcev pomeni manj sponzorjev, stroški, delavci, pa so vsakič isti ali višji… V društvih je na žalost vse manj zagnanih članov, predsednikov, na splošno smo vsi vse bolj obremenjeni. Triatlon jeklenih dokazuje, da se še vedno da, da je za nas Bohinjce to pomemben dan, skorajda praznik.
Menimo, da je Triatlon jeklenih zaščitni znak Bohinja, je pa sam kot tak zelo nišen, vsaj za Slovenijo. Naša dirka je epska trilogija in kot taka bo prodrla tudi v svet.
Triatlon jeklenih je ena najbolj spektakularnih dirk daleč naokoli, tako kot je Bohinj en največjih biserov daleč naokoli. Naša dirka se že dolgo let trudi za čimbolj čisto in naravi prijazno prireditev in se bomo za to s skupnimi močmi borili tudi v prihodnje. V bodoče si želimo večjega obiska iz tujine, prav tako pa novih domačih tekmovalk in tekmovalcev. Veseli nas, da imamo vsakič med 5 in 10 tujcev, ki se ga udeležijo. Želimo si postaviti Bohinj in Slovenijo na zemljevid tovrstnih športnih prireditev in s tem ponovno orati ledine. Bohinj bo s tem ostal pomemben tudi za slovenske športne navdušence, rekreativce, ki so za nas izredno pomembni, saj trdimo, da v Bohinju ponujamo možnost za udejstvovanje v vseh možnih športih in to v najlepši možni kulisi v Triglavskem narodnem parku.

Veliki načrti za prihodnost

V letu 2023 upamo, da bi lahko izpeljali Quadrathlon pod okriljem Svetovne kvadratlon federacije, saj smo zaprosili, da bi naš dogodek postal del svetovnega pokala. Za nas je to idealna dirka, saj sestoji iz kajaka, plavanja, kolesarjenja in teka. Pričakujemo cca 20-30 tekmovalcev v prvi izvedbi leta 2023.


Velika Hvala!!!

Epske dirke ne bi mogli organizirati brez podpore v kraju, predvsem s strani prostovoljcev, ki se jim organizatorji iskreno zahvaljujemo za pomoč!!!


Bohinjski »ta posebn« triatlon je prava prihodnost slovenskih športnih prireditev, butična, v naravi, aktivna, lahko rečemo v prihodnosti tudi petzvezdična. Gre za unikaten dogodek v Triglavskem narodnem parku, na katerem tisti malce ekstremni, malce »utrgani«, pravi norci, nikakor ne smejo manjkati.

Več o triatlonu, razpis, prijavnice in ostalo na www.triatlon-bohinj.si, kjer so objavljeni rezultati, fotografije in zgodovina triatlona. (foto: Albert Dobravec)


Jure Sodja
Vodja tekmovanja
+386 40 572 611
Juresodja.events@gmail.com
www.triatlon-bohinj.si


<< Arhiv novic

Prijava posameznika
Prijava štafete

Kontakt

Organizator
Turistično društvo Bohinj
Ribčev Laz 48
4265 Bohinjsko jezero

Telefon: 04 57 46 010
E-pošta: info@tdbohinj.si

Kontaktna oseba in vodja tekmovanja
Jure Sodja
Telefon: 040 572 611
E-pošta: juresodja.events@gmail.com

Nastanitve

www.tdbohinj.si

Telefon: 04 57 46 010
E-pošta: info@tdbohinj.si

Natisni natisni  |  Na vrh na vrh